Компанія “Їж менше солі“, розроблена Всесвітньою організацією охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та державною установою “Центр громадського здоров’я Міністерством охорони здоров’я України” з метою зменшення вживання солі населенням.
Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил в умовах російської агресії, стресу й недосипу. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній.
Українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я: у середньому — 12,6 г замість 5 г. І 75% солі за добу ми отримуємо з магазинних продуктів. Надлишок солі серйозно шкодить здоров’ю: підвищує артеріальний тиск і збільшує ризик інфаркту та інсульту.
Зменшити вживання солі можна без заборон, а маленькими кроками, які відкриють нові смаки і простір для творчості у харчуванні. Розказуємо і показуємо як це зробити.
Добова норма солі: що радить ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. При цьому, уся сіль, яку ми споживаємо, має бути йодованою. Поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас, особливо, якщо у вас є серцево-судинні захворювання.
Дітям від 2 до 15 років потрібно ще менше солі, ніж дорослим. Споживання солі має підлаштовуватися під потребу дитини в калоріях – чим менше калорій потребує дитина, тим менше солі їй потрібно. Ці поради не стосуються дітей до 2 років, вони отримують необхідну кількість солі з грудного молока та прикорму.
Надмірне споживання солі: ризики для здоров’я
Сіль — невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Вона додає відчуття смаку, допомагає зберігати продукти. Але натрій, з якого складається сіль, у надлишку — небезпечний. У нормі цей мінерал підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.
Надлишок натрію викликає й інші проблеми зі здоров’ям:
-
сечокам’яна хвороба в нирках та хронічну хворобу нирок;
-
ослаблення кісток і розвиток остеопорозу;
-
вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка;
-
ожиріння та діабет 2 типу;
-
погіршення пам’яті та підвищений ризик деменції;
-
затримку рідини й набряки.
Щорічно близько 2 млн смертей у всьому світі пов’язані з надмірним споживанням солі.
Більшість солі ховається в магазинних продуктах
75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти (продукти промислового виробництва) та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.
Продукти з високим вмістом солі

Більше інформації на сайті “Центр громадського здоров’я“. 